Onderuitzakken

icon-4Een belangrijk en veelvoorkomend zitprobleem is onderuitzakken in een stoel of bank.

Hoe herken je onderuitzakken?

Je kunt dit fysiek waarnemen door goed te kijken naar de lichaamshouding hoe iemand zit. Er is dan geen sprake van steun in de onderrug, men zit niet tegen de rugleuning aan.

Wat veroorzaakt onderuitzakken?

Onderuitzakken treedt in principe bij iedereen op, wanneer men zit in een zitmeubel dat te diep is of bij te lage armleuningen. Of bij een te hoge zitting wanneer men niet goed met de voeten bij de grond kan. Dit komt door de zwaartekracht, die continue aan ons lichaam trekt.

Wat is het gevolg van onderuitzakken?

Mensen met voldoende spierkracht corrigeren dit automatisch na enige tijd, omdat onderuitzakken op een gegeven moment oncomfortabel wordt. Mensen met verminderde spierkracht kunnen dat niet altijd, waardoor weefselirritatie optreedt wat kan uitmonden in decubitus (= beschadiging van de huid en/of het onderliggende weefsel). Wanneer decubitus is opgetreden is dit heel lastig om te bestrijden en kan het snel verergeren, wat zeer pijnlijk is. Het is belangrijk om dit te allen tijde te voorkomen.

Hoe voorkom je onderuitzakken?

Wanneer een zitmeubel precies past bij de lichaamsbouw van de persoon die erin zit, is de neiging tot onderuitzakken het minst. Onder het kopje “goed zitten”  leggen we uit welke maten dit betreft. Daarnaast is het van belang dat immobiele personen die langdurig zitten, regelmatig wat naar achteren gekanteld kunnen worden. Kantelen betekent dat de zitting en de rugleuning van

het zitmeubel gelijktijdig naar achteren wordt versteld. Wanneer alleen de rugleuning naar achteren wordt versteld ontstaat er een schuifkracht en wordt onderuitzakken juist veroorzaakt.