Goed zitten: De 5 basisvoorwaarden

5 basis voorwaarden voor een goede zithouding.

De juiste zithoogte

goed-zitten-1Vaak denken mensen dat ze extra hoog moeten zitten om gemakkelijk te kunnen opstaan. Bij een te hoge zit is het opstaan echter even moeilijk als bij een te lage zit. Doordat men moeilijk met de voeten bij de grond kan komen, moet men enorm veel kracht in de armen hebben om gemakkelijk op te staan. Daarbij komt dat houdingsvariatie (gaan verzitten) hierdoor moeilijker wordt. Een te hoge zitting kan bovendien de beenzenuwen afknellen, wat slapende benen veroorzaakt. Bij een te lage zitting neemt de rug automatisch een ronde vorm aan. U kunt dit zelf controleren door te gaan zitten en van één been de knie op te trekken. U voelt dan dat uw rug vanzelf gaat bollen. Een te lage zitting kan tevens afknelling van de darmen (opgeblazen gevoel, slechte stoelgang) en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.

Let op: de juiste zithoogte wordt bereikt wanneer de benen in een hoek van 90° op de grond staan. Een platte hand moet tussen de bovenkant van uw knieholte en de zitting kunnen worden geschoven.

De juiste zitdiepte

goed-zitten-2De zitdiepte van de meeste bankstellen is te diep. Vanuit het oogpunt van vormgeving worden bankstellen standaard vervaardigd met een zitdiepte van 53/54 cm. Een te diepe zitting veroorzaakt echter altijd onderuitzakken. Dit heeft een bolle rug tot gevolg en maakt het opstaan en gaan verzitten moeilijker.

Let op: zorg ervoor dat het lichaam goed aansluit op de onderkant van de rugleuning van de stoel. Als een platte handverticaal tussen de binnenkant van de knieholte en de zitting kan worden geplaatst, dan is de zitdiepte juist.

De juiste armleggerhoogte

goed-zitten-3Armen wegen 10% van het lichaamsgewicht. Om goed uit te kunnen rusten, moeten ook de armen worden ondersteund. Wanneer de armleggers te laag zijn, gaan mensen automatisch onderuit zakken om de armen op de armleggers te laten steunen. Gevolg: een bolle rug. Ook gaan ze vaak op één van de armleggers hangen, waardoor ze scheef in de stoel zitten. Te hoge armleggers, waarbij de schouders overdreven zijn opgetrokken, kunnen krampen in hals en nek veroorzaken. Indien er maar 1 armlegger aanwezig is, gaat men altijd scheef zitten.

Let op: bij de juiste armleggerhoogte zijn de schouders recht en leunen de armen in een hoek van 90° op de armleggers.

De juiste lendenondersteuning

goed-zitten-4Hoewel elke wervelkolom een licht gebogen S-vorm heeft, is de gedetailleerde vorm van iedere wervelkolom uniek. Bij het zitten treden er vooral op de lendenwervels zeer grote belastingen op. 70 tot 80% van de rugklachten vindt hier zijn oorsprong. Omdat de romplengte en de kromming van de wervelkolom van persoon tot persoon sterk verschillen, moet zowel de hoogte als de dikte van de lendensteun instelbaar zijn.

Let op: de lendensteun moet op de juiste hoogte en dikte kunnen worden ingesteld om de individuele lendenholling goed te ondersteunen.

De juiste zithoek

goed-zitten-5De juiste zithoek is van groot belang. Bij een te schuine hoek tussen de rugleuning en de zitting, treden er afschuifkrachten op. Daardoor gaat men onderuit zakken en is de ondersteuning niet meer optimaal. Dit effect treedt onder andere op bij stoelen waarvan uitsluitend de rugleuning naar achteren kan worden versteld.

Let op: de juiste zithoek is een vaste waarde van tussen de 95 en 105°. Bij een schuinere rug zakt men automatisch onderuit.

De juiste verstelbewegingen

Bij de aanschaf van een verstelbare fauteuil is het van groot belang dat de verstelbewegingen de natuurlijke biomechanische draaipunten van het lichaam volgen. Belangrijk zijn daarbij de verstelling van de beenondersteuning, de juiste relaxverstellingen en de opstabeweging.

Beenondersteuning

Door de benen te laten steunen op een beensteun komen deze ’s avonds goed tot rust. Let er goed op dat de benen altijd in gebogen houding op de beensteun liggen, om overstrekking van de knieën en druk op de onderrug te voorkomen.

Kantelverstelling

De beste manier om te relaxen is door gebruik te maken van een zogenaamde kantelverstelling. Daarbij worden zitting èn rugleuning te samen tegelijkertijd naar achteren bewogen. Hierdoor neemt de belasting op de rug drastisch af, wat een buitengewoon comfortabel gevoel geeft

Ligpositie

Bij het liggen valt de druk op de wervelkolom grotendeels weg. Dit is nodig voor het herstel van de tussenwervelschijven. Wanneer men plat op de rug ligt is de belasting al erg laag. Nog beter is de houding waarbij de benen, in gebogen positie, hoger liggen dan het hart. Dit wordt wel de ‘’zero gravity’’ positie genoemd. Naast het bieden van de minst mogelijke belasting van het lichaam, ontspant deze houding de spieren en stimuleert hij de bloedcirculatie.

Gemakkelijk opstaan

Uit een stoel die past bij de lichaamsbouw, staat men veel gemakkelijker op. Indien dit door verminderde spierkracht nog steeds uitdagend blijft, kan een sta-op-stoel daarbij helpen. Deze zorgt ervoor dat je met 1 druk op de knop als het ware uit de stoel wordt getild. Belangrijk is daarbij dat de sta-op-stoel tijdens de sta-op-beweging naar achteren beweegt en niet naar voren.