Voorover gebogen zitten met bolle rug

icon-3Veel mensen zitten thuis op een eetkamerstoel of op de bank, voorover gebogen met bolle rug.

Hoe herken je voorover gebogen zitten met bolle rug?

Je kunt dit fysiek waarnemen door goed te kijken naar de lichaamshouding hoe iemand zit.

Wat veroorzaakt het voorover gebogen zitten?

Bij sommige personen zijn door botontkalking de wervels wat ingezakt waardoor een zogenaamde kyfose ontstaat (bolle rug). Dit wordt versneld wanneer mensen langdurig voorover gebogen zitten. Het ontstaat wanneer er geen armleuningen aanwezig zijn of wanneer de armleuningen te laag zijn. Armen wegen 10% van ons totale lichaamsgewicht. In een zithouding moeten deze ondersteund worden. Wanneer de armleuningen te laag zijn zit je automatisch voorovergebogen met bolle rug, zodra je de armen op de te lage armleuningen legt. Wanneer iemand op een bank zit zonder armleuningen, worden de armen op de schoot gelegd. Ook dat kan alleen wanneer je enigszins voorover buigt.

Wat is het gevolg van voorover gebogen zitten met bolle rug?

Voorover gebogen zitten is slecht voor de rug omdat de wervelkolom die van nature een S-vorm heeft, in een C-vorm wordt gedwongen. Zo ontstaat lange tijd teveel druk op de tussenwervelschijven, waardoor rugklachten kunnen ontstaan. Ook worden de nek en de schouders overmatig belast, wat tot klachten zal lijden als de nek- en schouderspieren teveel worden opgerekt.

Een ander negatief gevolg van voorover gebogen zitten is dat de ademhaling wordt bemoeilijkt, wat kan leiden tot kortademigheid. Ook is het voorover gebogen zitten niet bevorderlijk voor de spijsvertering. Kortom, belangrijk om dit te voorkomen!

Hoe voorkom je voorover gebogen zitten met bolle rug?

Wanneer de armleuningen van een stoel op de juiste hoogte zijn voor een persoon, dan houden deze de persoon automatisch goed rechtop. Om de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom goed te ondersteunen, is het ook belangrijk dat er een goede zgn. lendensteun aanwezig is in de rugleuning van een stoel. Onder het kopje “goed zitten” leggen we uit hoe voor iemand de goede armondersteuning en lendensteun kan worden bereikt.