Dhr. T.J.W. de Ruiter M.D.

Dynamisch zitten zit niet in ons

Iedereen wil lekker zitten en niet voor elke activiteit een andere stoel aan moeten schaffen.
Wat is nu eigenlijk lekker zitten? Dat geeft uw lichaam zelf aan. Uw rug wil in staat kunnen zijn om licht te bewegen rondom een balanspunt. Uw lichaam wil in rust zijn en dus minimale energie besteden. In feite bent u blijvend een balans aan het zoeken, waarbij het bekken in dezelfde natuurlijke stand ten opzichte van de wervelkolom blijft. U wilt gemakkelijk uit een stoel op kunnen staan doordat de armleuningen op de goede hoogte zitten en ver genoeg naar voren reiken.
De benen kunnen onder de stoel geplaatst worden en de zitting is niet te laag of te diep, zodat de zwaartekracht een deel van uw werk overneemt. De zitting van een stoel zorgt, als het goed is, voor een juiste drukverdeling. Dit betekent dat er niet op een bepaald punt meer druk gevoeld wordt. Als u bijvoorbeeld met de benen over elkaar zit, kost dit minder energie en ontspannen de buikspieren, maar aan de andere kant heeft dit negatieve invloed op de doorbloeding van uw onderbenen en de drukverdeling op het zitvlak. Een zitting die zo veel mogelijk de anatomische lijn van uw lichaam volgt en voorkomt dat u onderuit zakt zonder extra drukpunten te veroorzaken, is het beste.
Los van de technische aspecten van zitten, kunt u ook gewoon zien of u goed zit. Aan de manier waarop iemand zit, is duidelijk af te leiden hoe iemand zich voelt. Zitten is ook een vorm van communiceren. Als je lekker zit, straal je dat ook uit.

Dhr. T.J.W. de Ruiter M.D. - Revalidatiearts

Dhr. De Ruiter is revalidatiearts in Het Roessingh, centrum voor revalidatie, in Enschede en helpt onder andere mensen met een prothese of na een amputatie weer in hun dagelijkse leven te functioneren.