Blog

‘Goed zitten’ is vaak een beter advies dan ‘niet zitten’..

In een recente reclamecampagne verklaart een grote zorgverzekeraar teveel zitten de oorlog. Fysiotherapeuten en personal trainers worden er aan hun haren bij gesleept om de consument te wijzen op zijn ongezonde levensstijl. Loffelijk streven toch, zo’n actiecampagne die je beweegt minder te zitten? Nou, eigenlijk.. zou je graag willen dat verkeerd zitten in Nederland eens wordt aangepakt. Even 5 kilometer wandelen na het avondeten is namelijk helemaal niet zo vanzelfsprekend voor iedereen. “Noodgedwongen veelzitters” worden in deze campagnes compleet voorbij gelopen. Weggezet als inactief, passief, lui.. Maar niet iedereen is eenvoudig te activeren, mobiliseren. Van de bank te krijgen. Veel Nederlanders brengen per dag noodgedwongen veel uren zittend door. En omdat een stoel voor de moderne mens vooral ook een sieraad moet zijn in de huiskamer, staat het land vol met mooie stoelen. De één nog fraaier dan de ander. Naar ergonomie werd bij aanschaf maar zelden gekeken. Niet door de onwetende cliënt die zijn vertrouwen legt in de handen van de meubelverkoper, die er geen commercieel belang bij heeft meer over gezondheid te informeren. Maar ook niet door raadgevende zorgverleners. Die vinden kennelijk dat je beter níet kunt zitten, dat je beweegt! Maar we zitten nu eenmaal vaak én veel. Een stoel op maat van een NVZS-lid helpt je met beweeglijk zitten. Actief en passief. Maar ook met comfortabel zitten en eenvoudig opstaan. Zorgdrager in Delft bijvoorbeeld is dé Fitform Zitspecialist voor Zuid- Holland. Veel cliënten in de regio Rijnmond en Haagland hebben na de NVZS Zitcheck een stoel op maat besteld. De zitadviseur komt graag aan huis voor jouw zitadvies op maat. Bespreekt je wensen. En logisch: onze adviseur is ook iemand die je graag beweegt zo weinig mogelijk tijd op de stoel te zitten. Want ja: veel zitten is slecht voor je. Maar als je nu eenmaal veel zit; ga dan alsjeblieft goed zitten! Op een goede stoel. De beste eerste stap: De NVZS Zitcheck! Steef van der Kruit, Zorgdrager (Delft)  

Lekker met de voeten op tafel? Niet doen!

Het lijkt zo lekker; met mooi weer in de tuin, de voeten omhoog. Of met een goed boek op de bank, of voor de tv in uw stoel; bijna automatisch legt u uw voeten omhoog, desnoods op de tafel. Maar wist u dat dat ook helemaal niet verstandig is? Met uw voeten op tafel of een voetenbankje leunt u namelijk op uw hielen en dat veroorzaakt een verkeerde houding met het risico op bijbehorende klachten.

Misschien heeft u zelf al eens gemerkt dat u eigenlijk nooit lang in dezelfde houding zit, als uw voeten op tafel liggen. Al snel gaat het ene been over het andere, even later andersom, dan weer een voet op de grond, een extra kussentje onder uw voeten. Of eigenlijk; onder uw hakken. Want daar zit precies het probleem.

.Doordat het gewicht van uw benen op uw hielen drukt, ben u uw knieën aan het ‘overstrekken’; ze zijn bijna recht. Daardoor ontstaat spierspanning op de kuit en zelfs op de hamstrings (de spieren aan de achterkant van uw benen). Daar gaat het trekken. Een vergelijkbaar trekkerig gevoel in de beenspieren krijgt u als u bijvoorbeeld rechtop staat en uw tenen omhoog krult. Geen wonder dat u zo niet lang ontspannen kunt zitten. Zelfs rechtop zitten gaat minder goed met gestrekte benen.

Wat kunt u wél doen om lekkerder te zitten met uw benen omhoog?

Zorg ervoor dat uw onderbenen ondersteund zijn. Het beste zit u als de knieën iets gebogen zijn, door de vorm van uw stoel of door een extra kussentje onder de knieën te leggen. Dan staat er geen spanning op uw spieren en kunt u beter ontspannen én u kunt beter rechtop zitten.

Heeft u een relaxstoel waar de voetenbank aan vast zit, of bent u van plan om er een te kopen? Let er dan op dat de hakken er net overheen vallen. Een voetenbank moet ondersteuning geven tot en met de achillespees.

U kunt ook een vrijstaand voetenbankje gebruiken, bijvoorbeeld op het terras bij uw tuinstoel. Maar let er dan ook goed op dat u het zó aantrekt, dat uw hielen er overheen vallen. Probeer het maar eens, u zult merken dat het echt prettiger zit. U houdt het langer vol in een meer ontspannen houding. Zelfs als u geen klachten heeft en dacht lekker uit te rusten met uw voeten op tafel: goed zitten helpt bij het voorkomen van toekomstige klachten.

Dus met de voeten op tafel? Niet doen! Ondersteun niet uw hielen, maar uw (onder)benen. Dan zit u ontspannen en verantwoord.

Miranda van Wijk, Van Wijk Zitspecialist (Oisterwijk)

 

Nek-, rug- of schouderpijn? Misschien heeft u een smartphone-nek!

Vrijwel iedereen heeft er één; een smartphone of een tablet. Maar heeft u wel eens opgeteld hoe lang per dag u naar dat handige apparaatje zit te kijken? Dat is al snel twee tot vier uur per dag, náást alle uren die we ‘gewoon’ achter de computer werken! Geen wonder dat u op den duur (pijn)klachten kunt ontwikkelen in uw nek, schouders of rug. Dat komt niet van het ingespannen kijken naar het kleine schermpje, het is meestal te wijten aan een slechte houding tijdens al die smartphone-momentjes. De klachten zijn inmiddels dan ook bekend als een smartphone-nek.

Even een appje tikken, de email checken, en kijk eens naar dat leuke filmpje op Facebook! U buigt automatisch uw hoofd om het kleine schermpje zo goed mogelijk te zien. Een kleine beweging die u ongemerkt heel vaak op een dag doet. U beseft waarschijnlijk niet dat uw hoofd al gauw zo’n 5 kilo weegt, en telkens als u het voorover buigt kan de belasting op uw nekspieren zelfs oplopen tot 27 kilo. Hoe verder u uw nek buigt, hoe groter de hoek wordt en hoe groter de druk wordt op uw wervelkolom. Pezen raken daardoor geïrriteerd, nekwervels slijten en op den duur kan uw rug vergroeien tot een gebogen of bolle rug.

Laatst was zelfs in het nieuws dat een alarmerend aantal jonge mensen een bochel of een hernia ontwikkelen door veelvuldig gebruik van hun smartphone. En een groeiend aantal mensen heeft last van een smartphone-nek, soms zonder dat ze dat zelf weten. Een smartphone-nek begint vaak met vage klachten als een stijve nek en kan uitgroeien tot steeds meer pijnklachten die maar niet over lijken te gaan. Pijn die kan uitstralen naar hoofd, schouders en rug.

Tot zover het slechte nieuws. Dan het goede nieuws: u kunt een pijnlijke smartphone-nek voorkomen!

Hoe? Onder meer door de juiste zithouding! Zorg voor een goede rechte houding als u uw telefoon of tablet gebruikt. Stoelen en krukken die een actieve zit met een rechte rug bevorderen zijn in alle stijlen te koop.

Als u op uw smartphone of tablet kijkt, hou hem dan zoveel mogelijk op ooghoogte, zodat u uw nek zo min mogelijk hoeft te belasten. In een goede stoel is de hoogte van de armleggers daarbij van belang. Zijn de armleggers te hoog, dan zit u met opgetrokken schouders die gespannen raken. Zijn de armleggers te laag, dan heeft u te weinig steun en zakt u onderuit, waardoor uw rug toch weer gaat krommen.

Een alternatief is uw smartphone of tablet op een tablethouder op tafel te leggen. Vaak zien we dat beeldschermen van computers ook te laag staan.

Miranda van Wijk, Van Wijk Zitspecialist (Oisterwijk)

 

Voorkom klachten door de juiste zithouding

We zitten steeds meer. Dat komt voornamelijk door de afname van fysieke arbeid en de forse toename van zittend werk. En naast onze actieve bezigheden in onze vrije uren zoals sporten, wandelen en tochtjes maken op de fiets, vullen we onze vrije tijd steeds vaker zittend in. We kijken graag televisie, lezen en zitten veel achter onze computer, smartphone en laptop. Heerlijk toch? Maar niet al te best voor je lichaam! Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80 tot 90% van de bevolking verkeerd zit. De gevolgen daarvan? Een enorme toename van met name lage rugklachten, maar ook nek – en schouderklachten. Je bent je meestal niet bewust van je verkeerde zithouding en merkt het pas als je lijf gaat protesteren. Hoe voorkom je klachten? Wat is een goede zithouding? En hoe ondersteun jij jouw rug optimaal?

Onze wervelkolom heeft van nature een S-vorm. Verkeerd zitten is niets anders dan zitten met een bolle rug. Zit je onderuitgezakt op de bank of in je stoel? Dan ondersteun je jouw wervelkolom niet optimaal. Je belast je rug plaatselijk en langdurig. In eerste instantie geeft hangen op de bank of in de stoel je een relaxt en rustig gevoel, maar al snel spelen de klachten op: pijn in je rug, nek en/of schouders, slapende en tintelende benen, pijnlijke billen en/of moeite met opstaan.

Gezond zitten Vaak lossen we onze zitproblemen op met een kussentje hier en daar ter ondersteuning. Een goede stoel ondersteunt een goede en gezonde houding zónder het gebruik van losse kussens. Ieder mens is anders en iedereen is anders gebouwd. Gewicht, lengte, de onderlinge verhouding tussen de ledenmaten: het speelt allemaal een rol bij een gezonde zithouding. Zie de zoektocht naar de juiste stoel als shoppen voor een nieuwe outfit: je gaat op zoek naar een kledingstuk dat perfect bij jou, je lichaamsbouw, verhoudingen en lengte past.

De vijf benodigde basisvoorwaarden Een goede en comfortabele zithouding bepaal je aan de hand van vijf wetenschappelijk onderbouwde basisvoorwaarden: de juiste zithoogte, juiste zitdiepte, juiste armleggerhoogte, juiste lendenondersteuning en juiste rughoek. Daarnaast zijn ook de juiste zitbreedte, nekondersteuning en juiste verstelmogelijkheden van belang.

Voorkom klachten! Je ziet het al: goed zitten is maatwerk! Zelfs voor twee mensen van 1.75 lang kunnen twee totaal verschillende stoelen het beste resultaat opleveren. Een centimeter verschil in hoogte of diepte kan een wereld van verschil veroorzaken. Een standaard stoel die in de meubelwinkel lekker zit, is dus niet altijd de meest geschikte stoel. Laat je daarom vooraf goed adviseren! Zo voorkom je op den duur rug-, nek- en schouderklachten en kun je heerlijk ontspannen tv kijken, werken op je laptop of een spannend boek lezen!

Miranda van Wijk, Van Wijk Zitspecialist (Oisterwijk)

´Use it or lose it…´

Het is hét stokpaard voor veel therapeutisch zorgverleners. Wanneer je spierfuncties niet gebruikt raak je deze kwijt. True. Want zitten (en liggen ook) zijn nu eenmaal zwaar belastende activiteiten voor het menselijk lichaam. En ik begrijp dat wanneer je een HBO opleiding hebt gevolgd die er op gericht is het geteisterd menselijk lichaam te mobiliseren je je hardvochtig verzet tegen al te veel comfort: ´Rust roest!`

Maar dan zie je wel alle voordelen van goed én comfortabel zitten over het hoofd! Behalve spierfuncties zijn er veel meer uitdagingen die de veelzitter tegenkomt. Luchtwegen, doorbloeding, pijnen door ongelijke drukpuntbelasting en schuifkrachten zijn maar een greep. Scheef- en kromgroeien veel gezien. Dikke voeten en kuiten van het vocht en de billen kapot van het foute zitten.. Bij een goed zitadvies moet je niet slechts inzoomen op één enkel aspect zoals spierfunctie, maar het zitten holistisch benaderen. En levensloopbestendig! Want een goede stoel is financieel geen sinecure dus wanneer je met het advies van vandaag over twee jaar weer een nieuwe stoel moet kopen ben je gewoon fout geweest met je advies.

Meer specifiek: de therapeut die vond dat mevrouw Van Vliet op haar 89e nog geen sta-op-functie nodig had in de stoel en dat zij zich maar op moest blijven drukken bij het opstaan. Diezelfde mevrouw Van Vliet werd op haar 91e door de thuiszorg verzocht een sta-op-stoel te kopen want mevrouw werd wat zwaar om nog uit de stoel te helpen en de rug van de thuiszorgmedewerkers is ook niet onbelangrijk. Deze Mevrouw Van Vliet had in eerste aanleg de ‘levensloopbestendige’ oplossing geadviseerd moeten krijgen. Wellicht was haar dan veel onnodige doorzitplekken, peesontstekingen, benauwdheid, nekklachten en meer zitgerelateerde problematiek bespaard gebleven. En had ze duizend euro minder hoeven uitgeven door direct de juiste stoel te kopen.

Therapeut, adviseer vooral de juiste oefeningen en kneedt er lustig op los. Maar laat het allround zitadvies alsjeblieft over aan de allround zitadviseur. Want of je het leuk vindt of niet; we zitten nu eenmaal heel vaak en we zitten heel lang. Ook gij.

Steef van der Kruit, Zorgdrager (Delft)

 

De 5 basisvoorwaarden, onmisbaar voor een goede zithouding..

Voor een goede en comfortabele zithouding moet een relaxfauteuil voldoen aan de vijf basisvoorwaarden.

De juiste zithoogte, zitdiepte, armleggerhoogte, lendenondersteuning en de juiste rughoek. Daarnaast zijn de juiste zitbreedte, nekondersteuning en juiste verstelmogelijkheden natuurlijk ook van belang. Als de stoel niet voldoet aan één van deze voorwaarde, zit men altijd verkeerd, met alle gevolgen van dien.

Ieder mens is uniek. Twee personen van 1,75 m. kunnen twee totaal verschillende stoelen nodig hebben. De lengte zegt namelijk niets over het postuur en de onder- of bovenbeenlengte, die de juiste zithoogte en zitdiepte bepalen. Daarom is maatwerk onmisbaar en moet de stoel op de centimeter nauwkeurig voor u worden afgesteld. Dus laat u niet verleiden door een stoel te kopen, die op dat ene moment in een meubelwinkel lekker zit. Maar laat u adviseren door een echte Zitspecialist zodat het ‘lekker zitten’ nog veel lekkerder wordt. Dit zorgt voor extra comfort en voorkomt klachten.

Miranda van Wijk, Van Wijk Zitspecialist (Oisterwijk)

 

Goedemiddag, daar ben ik dan..

Goedemiddag, daar ben ik dan. Ik heb alles bij me wat je had gezegd door de telefoon.

Een actieve, vlotte dame van begin 60 jaar, staat met een grote boodschappentas in onze showroom.

Heel even moet ik goed nadenken, maar als ik zie dat ze haar sloffen en een handwerkje uit haar tas haalt, weet ik het weer.

Deze dame heb ik vorige week aan de telefoon gesproken en haar uitleg gegeven over een goede zithouding. Ze vertelde dat ze zich nog veel te jong voelde voor een stoel op maat, maar ook dat ze veel last had van haar onderrug. Ik heb toen voorgesteld om gewoon bij ons een middagje te komen zitten en te doen alsof ze thuis was; dus in haar geval sloffen aan en een handwerkje binnen handbereik, kopje thee erbij en dan ervaren wat een stoel doet met je lichaamshouding en energie.

Ze heeft de middag zitten als heel erg positief ervaren. Morgen komt ze stof uitzoeken voor de bekleding van de stoel samen met haar dochter.

Ineke Janssen, Jos Janssen Zitspecialist (Zetten)


Een goede stoel voor u: de ergotherapeut!

De moderne mens zit veel. En met het verstrijken der jaren neemt het aantal uren op de stoel eerder toe dan af. En we kennen allemaal wel dat ongemak van verkeerd zitten. Pijn in de nek, de lage rug, de heupen, het zitvlak..

De stoel voldoet vaak niet Maar al te vaak wordt als ‘oplossing’ in het bestaande meubilair met kussentjes naar meer steun en verlichting gezocht. Traagschuim kussentjes bijvoorbeeld werken drukverlagend. Ze helpen bij het verminderen van druk op de billen. Maar.. een extra kussentje in de stoel is in de meeste gevallen slechts symptoombestrijding! Men bedenkt zich eenvoudigweg niet dat de stoel, die vroeger prima dienst deed, nu gewoon niet meer voldoet.

Stoelverkopers Het devies bij sta-op of zitproblemen: een nieuwe stoel. Op naar de winkel! Maar hier wordt het verhaal in veel gevallen pas écht schrijnend; de reguliere meubelbranche heeft over het algemeen minder oog voor ergonomie. Echt ergonomisch zitcomfort zegt de verkoper op de meubelboulevard vaak ook weinig. De afdeling marketing heeft de klok overigens wel horen luiden. Zodat de consument in de stellige overtuiging verkeert een uitstekend, ergonomisch verantwoord product te kopen op het moment dat de handtekening gezet wordt onder een gepeperde verkoopovereenkomst. "Die dure is beter voor u, mevrouw!"

Een écht eerlijk neutraal advies Ergotherapeuten hebben veel ervaring met veel voorkomende zitproblemen en weten hoe een ergonomisch verantwoord en levensloopbestendig zitadvies moet worden geformuleerd. Bovendien kan de ergotherapeut toetsen of er recht bestaat op verstrekking van een Aan Functiebeperking Aangepaste Stoel (AFA-stoel) door uw zorgverzekeraar. En heel belangrijk: De ergotherapeut kan objectief adviseren bij welke leverancier u het best terecht kunt!

Steef van der Kruit, Zorgdrager (Delft)


Meneer pastoor lag heerlijk te slapen..

Vandaag kwam meneer pastoor met een vriend bij ons de winkel binnen op zoek naar een goede gemakkelijke stoel voor zijn pensioen. Na het aanmeten lieten wij hem in een relaxfauteuil ervaren hoe deze fauteuils zitten en werken. Tijdens de uitleg vroegen wij hoe hij het vond maar kregen we geen reactie. ……meneer pastoor lag heerlijk te slapen.

Zijn vriend begon te lachen en was 100% overtuigd dat het comfortabele fauteuils moesten zijn.

Roel Roosjen, Medior Comfort (Nuth)


Vol verbazing de deur uit..

Het is zo mooi om te zien hoe verbaasd én enthousiast klanten de deur uit gaan na een zitadvies in onze winkel. Afgelopen week kwam een echtpaar zich oriënteren voor stoelen in onze showroom. We hebben de klant het maatwerk laten ervaren in onze meetstoel. Ze stonden er versteld van dat 1 cm verschil in zithoogte voelt als heel veel. Ze ervaarden zo ook dat de juiste armleggerhoogte heel belangrijk is. Dat wisten ze niet. En hadden daar nooit opgelet. Tevens belangrijke punten aangegeven waar ze op moeten letten bij de verstelbaarheid van relaxfunctie. Klanten waren nog nooit op die manier geadviseerd over zithouding en fauteuils. Ze gingen vol verbazing de deur uit. En dit is wat we willen bereiken. Een goede zitadvies, mensen informeren en ervaren over het belang van een juiste zithouding. Zodat klachten voorkomen kunnen worden en klanten echt waar krijgen voor hun geld voor jarenlang zitplezier.

Miranda van Wijk, Van Wijk Zitspecialist (Oisterwijk)