Drs. G.A. Daane

Gezond zitten: uw lichaam verdient ‘t!

U kunt op diverse manieren zitten en veelal is uw zitpositie afhankelijk van wat u op dat moment doet. Zo is er een groot verschil of u aan een bureau werkt of ontspannen TV kijkt. Vaak gebruikt u hier verschillende stoelen voor. Om goed te zitten is een ander type stoel alleen niet voldoende. In beide situaties is het raadzaam dat uw stoel goed op u is afgestemd en dat u weet hoe u deze kunt gebruiken. Een stoel dient aangepast te zijn aan u en niet andersom. Denk hierbij aan zithoogte, zitdiepte en armleggerhoogte. Dit geldt ook voor zaken om u heen, zoals de afstand tot en de hoogte van een salon- of werktafel, de opstelling van een lees- of bureaulamp en de positie van een TV of een beeldscherm.

Om klachten van nek en rug te voorkomen, is goede ondersteuning wenselijk zodat u uw spieren optimaal kunt ontspannen. Ook dient u regelmatig in beweging te komen en uw zithouding te veranderen. Het is van belang dat u zich daar voldoende van bewust bent om fysieke klachten te voorkomen. Een stoel kan helpen om u bewuster te laten zitten. Gebruik dan ook alle mogelijkheden die een stoel u biedt. Liefst eerder dan op het moment dat u door foutief zitten ongemak of pijn ervaart. Als gebruiker van een stoel heeft u hierin dus een actieve rol.

 

Drs. G.A. Daane - Fysio/manueeltherapeut, vitaliteitsadviseur en gezondheidswetenschapper

Drs. Daane heeft een eerstelijns fysiotherapiepraktijk en een ergonomisch adviesbureau Ergo Support in Best en is gespecialiseerd in gezond zitten.