Mw. E. Rolloos
Zelfstandig wonen. Voor ouderen of mensen met een aandoening of ziekte is dit het uitgangspunt. Ook mensen die revalideren willen weer zo ver mogelijk terug naar de thuissituatie, die men gewend is. Zelf koken, eten, opruimen, allemaal “gewone” dagelijkse dingen die zonder veel aanpassingen en hulpmiddelen realiseerbaar moeten zijn. Met zitten en opstaan uit een zithouding is dat niet anders. Een stoel moet in de eerste plaats ondersteuning bieden. De stoel moet daarnaast bij u passen. Verder moet het gebruik van de stoel overeenkomen met het doel waar de stoel voor is aangeschaft. En tenslotte moet het meubel bijdragen aan de zelfstandigheid. Opstaan uit en gaan zitten in de stoel, eventueel verplaatsen met de stoel, moet eenvoudig zelf mogelijk zijn.
Even terug naar de zitondersteuning. Vraag uzelf af waar een stoel steun moet bieden. Zit u veel in elkaar gezakt? Heeft u aan een bepaalde kant steun nodig om niet om te vallen?
Welke zithoek (tussen rugleuning en zitting) is prettig, zodat u niet onderuit zakt of juist tè rechtop zit? Zorg bovendien dat de stoel volledig bij uw lichamelijke eigenschappen als gewicht, lengte en arm-, romp- en beenverhoudingen past. Dan het gebruik van de stoel.
Wat gaat u voornamelijk in de stoel doen? Relaxen en uitrusten, lezen en tv-kijken, een hobbyactiviteit uitvoeren, eten, noem maar op. En hoe lang gaat u deze activiteiten in de stoel doen? Met andere woorden; kijk eens hoe een dagje zitten in een stoel er uit ziet. Om te voorkomen dat u meerdere stoelen nodig heeft om aan uw zitbehoefte te voldoen, moet uw stoel zich aan u aan kunnen passen. Uitgaande van een goede zit- (en hoofd-) ondersteuning betekent dit ook dat er voldoende kantel- en verstelmogelijkheden in een stoel aanwezig moeten zijn. Dit draagt ook bij aan de noodzaak tot het variëren van de zithouding. Om te voorkomen dat er op bepaalde punten pijnklachten ontstaan is een variabele zithouding gewenst. De stoel moet deze mogelijkheden in zich hebben. Als laatste het verplaatsen.
Als u niet zelfstandig kunt opstaan uit de stoel of kunt gaan zitten in de stoel dan is een stoel met opsta-hulp wenselijk. Als u over kleine afstanden wilt rollen, van tv naar eettafel bijvoorbeeld of in de keuken van aanrecht naar koelkast, dan is het mogelijk een zogenaamde trippelstoel aan te schaffen. Om u over grotere afstanden te verplaatsen of er zelfs mee naar buiten te kunnen, moet u echt aan een rolstoel of scootmobiel denken.
Mw. E. Rolloos - Ergotherapeut
Mw. Rolloos is werkzaam in het Centrum voor Reuma en Revalidatie in Rotterdam