Mw. G. Slump

Veel tijd wordt zittend doorgebracht. Dit is belastend voor de rug. Goed zitten vereist daarom aandacht

Als je door ouderdom, een ziekte of een aandoening gedwongen bent om langdurig te zitten, dan betekent dat nogal wat voor de (rol)stoel waarin je zit. Goed rechtop zitten is voor veel mensen een (soms te grote) inspanning. Ook het volhouden van een goede zithouding en “even gaan verzitten” is niet vanzelfsprekend en soms al te veel gevraagd. Daar komt bij dat elke beweging die vanuit een stoel wordt gemaakt, zoals iets pakken, weer een houdingverandering vergt.
De stoel moet voldoende stabiliteit bieden tijdens alle handelingen. Bij een meer actieve houding is het bekken iets voorover gekanteld, terwijl bij een passieve houding het bekken iets achterover kantelt. Als u beide houdingen in een stoel aan wilt kunnen nemen, moet de stoel dit toe laten en tevens voldoende ondersteuning bieden. Wanneer de zijwaartse stabiliteit van de wervelkolom verminderd is, is ondersteuning van de romp nodig om de wervelkolom en het hoofd opgericht te houden. Ook mogelijkheden tot persoonlijke aanpassing van armleuningen en voetensteunen zijn hierbij van belang.
De ondersteuning, die de zitting en rugleuning bieden, en de afstelling van armleuningen en voetensteunen, mag uiteraard niet het verplaatsen in en opstaan uit de stoel ongemakkelijk maken. Een goede stoel hoort bij uw lichaam, wat u ook in de stoel doet.

Mw. G. Slump - Ergotherapeut

Mw. Slump is ergotherapeut in Het Roessingh, centrum voor revalidatie, in Enschede. Haar werkzaamheden bestaan onder anderen uit het creëren van zitoplossingen bij mensen met een dwarslaesie en andere aandoeningen waarbij de spier- en gevoelsfuncties verminderd zijn.