De moderne mens zit veel. En met het verstrijken der jaren neemt het aantal uren op de stoel eerder toe dan af. En we kennen allemaal wel dat ongemak van verkeerd zitten. Pijn in de nek, de lage rug, de heupen, het zitvlak..
De stoel voldoet vaak niet
Maar al te vaak wordt als ‘oplossing’ in het bestaande meubilair met kussentjes naar meer steun en verlichting gezocht. Traagschuim kussentjes bijvoorbeeld werken drukverlagend. Ze helpen bij het verminderen van druk op de billen. Maar.. een extra kussentje in de stoel is in de meeste gevallen slechts symptoombestrijding! Men bedenkt zich eenvoudigweg niet dat de stoel, die vroeger prima dienst deed, nu gewoon niet meer voldoet.
Stoelverkopers
Het devies bij sta-op of zitproblemen: een nieuwe stoel. Op naar de winkel! Maar hier wordt het verhaal in veel gevallen pas écht schrijnend; de reguliere meubelbranche heeft over het algemeen minder oog voor ergonomie. Echt ergonomisch zitcomfort zegt de verkoper op de meubelboulevard vaak ook weinig. De afdeling marketing heeft de klok overigens wel horen luiden. Zodat de consument in de stellige overtuiging verkeert een uitstekend, ergonomisch verantwoord product te kopen op het moment dat de handtekening gezet wordt onder een gepeperde verkoopovereenkomst. “Die dure is beter voor u, mevrouw!”
Een écht eerlijk neutraal advies
Ergotherapeuten hebben veel ervaring met veel voorkomende zitproblemen en weten hoe een ergonomisch verantwoord en levensloopbestendig zitadvies moet worden geformuleerd. Bovendien kan de ergotherapeut toetsen of er recht bestaat op verstrekking van een Aan Functiebeperking Aangepaste Stoel (AFA-stoel) door uw zorgverzekeraar. En heel belangrijk: De ergotherapeut kan objectief adviseren bij welke leverancier u het best terecht kunt!
Steef van der Kruit, Zorgdrager (Delft)